Iel zilvervisjes! Zo kan je zilvervisjes voorkomen en bestrijden
Zilvervisjes: uit het niets kom je ze tegen in je wc, badkamer of op andere plekken in huis. Bah! Ze zien er creepy uit en ze laten je twijfelen over de hygiëne in je huis. Is er iets wat je kunt doen tegen zilvervisjes? En wat zijn het eigenlijk voor beestjes? Wij verzamelden acht tips om zilvervisjes te voorkomen en bestrijden, zie onderaan deze pagina.
Wat zijn zilvervisjes?
Zilvervisjes zijn kleine insecten die in huis kunnen voorkomen. Ze zijn met hele kleine schubben bedekt en bewegen zich razendsnel, al wiebelend (of glibberend) voort. Hierdoor doet een beestje ook wel denken aan een visje. Daarnaast heeft het een zilveren kleur, hier komt de naam vandaan: het zilvervisje. Het zilvervisje staat ook wel bekend als 'suikergast'.
Een zilvervisje heeft een lang en plat wortelvormig lichaam en wordt ongeveer één tot drie centimeter lang. Daarnaast heeft het zilvervisje nog twee sprieten op zijn kop en een stuk of vijf sprieten aan z'n achterlijf. Een zilvervisjes vliegt of springt niet, maar maakt wel snelle bewegingen.
Zijn zilvervisjes gevaarlijk?
Geen zorgen, ondanks dat het wellicht wat onhygiënisch of onsmakelijk idee is, zijn zilvervisjes zelf niet per se schadelijk of gevaarlijk voor je gezondheid. Wel kan je er indirect last van ondervinden. Zo kan je als je allergisch bent voor zilvervisjes, last krijgen van dezelfde symptomen als astma zoals benauwdheid, hoesten etc. Echter dit komt niet heel vaak voor.
Wanneer je echter zilvervisjes in je huis hebt, geeft dat ook aan dat er iets niet in orde is bij jou thuis. Vaak is de vochthuishouding te hoog is of is de de ventilatie en luchtdoorstroming niet optimaal in huis. Dit bij elkaar kan op den duur wel leiden tot gezondheidsklachten.
De kans dat je ziek wordt van zilvervisjes in huis is dus erg klein, maar vervelend zijn die beestjes wel!
Zilvervisjes in huis
Om te beginnen een geruststellende gedachte: met hygiëne in huis hebben zilvervisjes dus niets te maken. Zilvervisjes zitten voornamelijk in huis omdat ze zich het meest thuis voelen in een vochtige en warme omgeving en niet omdat je huis niet schoon genoeg is. Ze komen binnen door bijvoorbeeld de boodschappen, meubels en kleding. Vaak zitten de zilvervisjes in de muren, losse plinten of andere beschermde plaatsen. Zolang het warm en vochtig is in huis, voelen zij zich op hun gemak en zullen ze hier ook nog even blijven.
Het zilvervisje heeft het liefst ‘natte ruimtes’, zoals de badkamer, de kelder, een eventuele zolder maar ook een verwarmingshok, schuren, garages en toiletruimtes kunnen favoriete locaties zijn voor zilvervisjes.
Let wel, de beestjes die je in boeken of in de buurt van papier tegenkomt kunnen erg lijken op zilvervisjes maar dit zijn vaak andere beestjes. Namelijk papiervisjes.
Wat eten zilvervisjes?
Zilvervisjes eten met voorkeur voedsel wat koolhydraatrijk is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aardappels, brood, pasta, maar ook behangplaksel! Naast deze voeding kunnen ze ook plantaardige vezels eten, zoals behang, boeken, karton en papier. Ook zijn ze dol op schimmels en overige voedselresten.
Ze eten daarentegen geen wol, dus als je gaatjes in kleding hebt, komt dit niet voor het zilvervisje. Wol bestaat namelijk uit eiwitten. En wist je dat zilvervisjes niet drinken? Ze kunnen vocht opnemen vanuit de omgeving.
Eitjes zilvervisjes
Vrouwelijke zilvervisjes kunnen eitjes leggen, soms wel tot 20 per dag! Wel is dit erg zeldzaam, dus wees niet bang. Gemiddeld legt een zilvervisje 100 eitjes in haar leven. De eitjes zijn moeilijk te vinden, doordat ze vaak verborgen liggen in barsten en kleine spleten. De vrouwelijke zilvervisjes kunnen de spermacapsule van het mannelijke zilvervisje opnemen. Wanneer de eitjes zijn bevrucht en gelegd, worden ze na 4 à 6 weken geboren. De nieuwe zilvervisjes zijn na 3 à 24 maanden geslachtsrijp en zo gaat het weer door.
Zilvervisjes worden ongeveer 2 á 3 jaar oud en kunnen in hun leven dus heel veel baby zilvervisjes voortbrengen.
4 tips om zilvervisjes te voorkomen
- Zilvervisjes houden van vocht. Check dan ook alle plekken in huis, en in het bijzonder de aansluiting van wastafels en kranen, waar wellicht lekkages kunnen zitten.
- Verbeter de ventilatie in je huis. Vocht kan ook een gevolg zijn van een slecht ventilatiesysteem. Dit kan je bijvoorbeeld doen door in een ruimte (meer) ventilatiegaten en/of roosters te plaatsen.
- Verplaats meubels ietsje van de muur af. Huh, waarom?! Hierdoor komt de droge lucht meer tegen muren waardoor je minder vocht in huis krijgt.
- Niet alleen duurzaam, maar ook effectief tegen zilvervisjes: houd de temperatuur laag. Aangezien zilvervisjes van een warme plek houden, hoeven wij niet meer uit te leggen waarom dit handig is.
4 tips om zilvervisjes te bestrijden
- Besprenkel de plekken waar jij de zilvervisjes bent tegen gekomen met peper. De zilvervisjes eten de peper op, maar overleven het niet.
- Ook aardappels staan graag op het menu voor de zilvervisjes. Stop een aardappel in een plastic zak. Wacht totdat ze hiervan gaan eten en sluit daarna de zak.
- Waar ze dan weer niet van houden is laurier. Een spray, zeepje of olie met deze geur kan dan ook helpen de zilvervisjes op afstand te houden.
- Strijk een beetje honing over een stukje bakpapier of boterhamzakje en leg deze op de favoriete hangplekken van de zilvervisjes. Ze blijven hier aan plakken en kunnen niet meer weg.
Tip: Zo kom je van fruitvliegjes af.