Zelf brood bakken: 3 eenvoudige maar o zo lekkere recepten
Food & Drinks

Zelf brood bakken: 3 eenvoudige, maar o zo lekkere recepten

Vers gebakken brood, dat ruikt zo verrukkelijk! Bij de bakker kun je natuurlijk heerlijk vers brood halen, maar je eigen brood bakken, is nog veel lekkerder. En, het is nog goedkoper ook. Wij hebben een goed basisrecept en drie variaties daarop gevonden die je echt geprobeerd moet hebben. 

Basisrecept voor brood

Voor een goed vertrekpunt is het belangrijk het basisrecept nauwkeurig te volgen en hiervoor de juiste (hoeveelheid) ingrediënten in huis te halen. Heb je liever volkorenbrood? Dan kun je de bloem vervangen voor volkorenmeel. De rest van de ingrediënten blijft gelijk. Wij gebruikten een cakevorm om het brood in te bakken.

Ingrediënten: 
• 500 gram bloem
• 10 gram zout
• 7 gram droge gist
• 25 gram ongezouten roomboter
• 300 ml lauwwarm water
• Scheutje olijfolie

Bereidingswijze 
Stap 1: Kneed de basis ingrediënten (bloem, zout, gist, water) met de hand of met een keukenmachine totdat je een soepel deeg hebt. 
Stap 2: Voeg de roomboter toe en blijf kneden totdat het deeg lichtplakkerig aanvoelt. Het deeg is klaar voor gebruik als het elastisch is. Scheurt het deeg als je er aan trekt? Kneed dan nog even door. 
Stap 3: Bestrijk een grote kom met de olijfolie en leg het deeg erin. Rol het deeg door de kom totdat alle kanten bedekt zijn met olie. Doe er vershoudfolie overheen en laat het deeg één uur rijzen op een warme plek. Het deeg is klaar als het twee keer zo groot is geworden. 
Stap 4: Leg het deeg op de aanrecht en haal de lucht er uit door er met je vingertoppen in te prikken. Maak er vervolgens een rechthoek die aan de korte kant ongeveer 25 cm is. 
Stap 5: Rol het deeg op en leg deze met de naad naar beneden in een ingevette cakevorm. Dek de vorm af met vershoudfolie en laat nogmaals 60 minuten rijzen totdat het weer twee keer zo groot is geworden.
Stap 6: Verwarm de oven op 220 graden en bak het brood ongeveer 35 minuten totdat het goudbruin van kleur is.

Variatie: kruidenbrood 

Ingrediënten:
• Ingrediënten voor basisrecept
• 1 eetlepel peterselie, fijngehakt
• 1 eetlepel basilicum, fijngehakt
• 1 eetlepel dille, fijngehakt
• 1 eetlepel bieslook, fijngehakt
• 7 tenen knoflook, geperst

Bereidingswijze:
Voeg tijdens stap 2 ook de verse kruiden en knoflook toe en kneed het geheel door totdat de kruiden gelijkmatig verdeeld zijn. Dit kruidenbrood smaakt heerlijk met een plakje kaas en is geschikt om te dippen in aioli of tzatziki. 

Variatie: olijvenbrood

Ingrediënten:
• Ingrediënten voor basisrecept
• 4 eetlepels oregano, fijngehakt  
• 1 eetlepel rozemarijn, fijngehakt
• 1 eetlepel basilicum, fijngehakt
• 100 gram zwarte olijven
• 100 gram zongedroogde tomaten 

Bereidingswijze:
Voordat je begint met stap 1 snijd je de zongedroogde tomaten en olijven klein. Voeg hier 3 eetlepels van de oregano aan toe, samen met de rozemarijn en basilicum. Voeg de basis ingrediënten toe en vervolg alle eerder genoemde stappen. Na stap 5 strooi je de laatste eetlepel oregano bovenop het brood voor een smaakvolle korst. Dit brood is perfect voor bij de soep, of beleg het met verse mozzarella, pesto en tomaatjes.

Variatie: kaas-uienbrood 

Ingrediënten:
• Ingrediënten voor basisrecept
• 3 uien
• 250 gram geraspte kaas 
• 1 theelepel suiker

Bereidingswijze:
Voordat je met stap 1 begint, snijd je de uien in halve ringen. Voeg tijdens stap 2 de theelepel suiker toe. Vervolg de rest van de stappen, maar voor stap 6 bestrooi je de bovenkant van het deeg met de uien en geraspte kaas. Je kunt naar smaak extra kruiden toevoegen.