De leukste en lekkerste borrelhapjes

donderdag, 18 juli 2024

Een gezellige borrel is niet compleet zonder lekkere hapjes. Het juiste assortiment aan bites kan een simpel samenzijn omvormen tot iets bijzonders. Van klassiekers, zoals bitterballen, tot verrassende nieuwe ontdekkingen, we hebben de leukste en lekkerste borrelhapjes voor je op een rij gezet.

In dit artikel vind je niet alleen de recepten, maar ook tips welke drankjes het beste bij deze hapjes passen. Of je nu een wijnliefhebber bent of een bierconnaisseur, met dit artikel zorg je ervoor dat je volgende borrel een groot succes wordt.

 

 

1. Klassieke bitterballen
Bitterballen zijn een echte Nederlandse klassieker. De krokante buitenkant en de smeuïge, hartige binnenkant vormen een perfect huwelijk.

Ingrediënten:

- 100 g boter

- 150 g bloem

- 700 ml vleesbouillon

- 300 g rundergehakt

- 2 el gehakte peterselie

- 3 eieren

- Paneermeel

- Peper en zout

- Frituurolie


Bereidingswijze:

1. Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe. Roer goed zodat er een roux ontstaat.

2. Voeg geleidelijk de bouillon toe terwijl je blijft roeren. Laat het geheel indikken.

3. Voeg het gehakt toe en laat het garen in de saus. Voeg de peterselie, peper en zout toe.

4. Laat het mengsel afkoelen en vorm er balletjes van.

5. Haal de balletjes door losgeklopte eieren en paneermeel.

6. Verhit de frituurolie tot 180 graden en bak de balletjes goudbruin.


Een blond biertje, zoals een Grolsch Blond of een lichte pilsener, geeft een mooie balans met de romige textuur van de bitterballen.

 

2. Caprese spiesjes
Caprese spiesjes zijn een elegante en gezonde optie voor je borrel.

Ingrediënten:

- Kersen- of cherrytomaatjes

- Verse basilicumblaadjes

- Mozzarella bolletjes

- Balsamico azijn

- Extra vierge olijfolie


Bereidingswijze:

1. Spies een tomaatje, een basilicumblaadje en een mozzarella bolletje op een cocktailprikker.

2. Sprenkel wat balsamico azijn en olijfolie eroverheen.


Deze frisse spiesjes passen heel goed bij een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse rosé.

 

 

3. Gevulde mini paprika’s
Gevulde paprika's zijn niet alleen kleurrijk, maar ook nog eens heel lekker en gezond.

Ingrediënten:

- Mini paprika’s

- 200 g roomkaas

- 50 g feta kaas

- 1 teentje knoflook (fijngehakt)

- 1 el gehakte bieslook

- Peper en zout


Bereidingswijze:

1. Was de mini paprika’s en snijd de bovenkant eraf. Verwijder de zaadjes.

2. Meng de roomkaas, feta, knoflook, bieslook, peper en zout in een kom.

3. Vul de paprika’s met het kaasmengsel en zet ze in een schaal.


Een verfrissende Pinot Grigio of een Chardonnay zonder houtlagering zal de smaken van de gevulde paprika’s goed aanvullen.

 


4. Mini quiches
Deze mini quiches zijn kleine smaakbommetjes die er ook nog eens prachtig uitzien.

Ingrediënten:

- Kant-en-klare bladerdeeg vellen

- 4 eieren

- 200 ml room

- 100 g geraspte kaas

- Vulling naar keuze (bijv. ham, prei, spinazie, champignons, spek)


Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Bekleed muffinvormpjes met bladerdeeg vellen.

3. Klop de eieren los met de room en voeg de kaas toe.

4. Verdeel je gekozen vulling over de vormpjes en giet het eimengsel eroverheen.

5. Bak de quiches in ongeveer 20 minuten goudbruin.


Dit veelzijdige hapje match je perfect met een droge rosé of een licht bier zoals een Weizen of Blonde Ale.

 

 

5. Nacho’s met kaas en guacamole
Nacho’s met kaas en guacamole is een Mexicaanse klassieker die altijd populair is tijdens borrels.

Ingrediënten:

- 1 zak tortillachips

- 150 g geraspte cheddar kaas

- 1 avocado

- 1 tomaat

- 1 teentje knoflook

- Limoensap

- Zout

- Jalapeño pepers (optioneel)


Bereidingswijze:

1. Spreid de tortillachips uit op een bakplaat en strooi de geraspte kaas erover.

2. Zet de bakplaat onder de grill tot de kaas gesmolten is.

3. Prak de avocado en meng met fijngesneden tomaat, knoflook, een scheutje limoensap en zout voor de guacamole.

4. Serveer de chips met een flinke lepel guacamole en als je van pittig houdt met jalapeño pepers.


Deze smaakvolle nacho’s combineren het beste met een Mexicaans bier zoals Corona of een ander lichte, frisse lager.

 

 

6. Garnalencocktail
Een garnalen cocktail is een old school klassieker die elk feestje naar een hoger niveau tilt. De frisse en licht pittige saus maakt de garnalen nog smaakvoller.

Ingrediënten:

- 200 g gepelde garnalen

- 2 el mayonaise

- 2 el ketchup

- 1 tl Worcestershire saus

- 1 el citroensap

- Sla blaadjes

- Paprikapoeder


Bereidingswijze:

1. Meng de mayonaise, ketchup, Worcestershire saus en citroensap in een kom.

2. Voeg de garnalen toe en meng goed.

3. Serveer op een bedje van sla in individuele glazen.

4. Bestrooi met een snufje paprikapoeder.


Een glas droge witte wijn zoals een Chardonnay met een lichte houtrijping of een mousserende wijn zoals Prosecco zal de romige en zoute smaken van de garnalencocktail aanvullen.

 

 

7. Dadels met spek
Deze hartige en zoete combinatie is onweerstaanbaar en een makkelijk te maken favoriet bij veel mensen.

Ingrediënten:

- 20 gedroogde dadels

- 10 plakken spek, gehalveerd

- 20 amandelen


Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Ontpit de dadels en vul ze met een amandel.

3. Wikkel elke dadel in een half plakje spek en zet vast met een cocktailprikker.

4. Bak de dadels in ongeveer 10-12 minuten in de oven tot het spek knapperig is.


Combineer deze zoete en hartige hapjes met een donker bier zoals een Dubbel of een glas rode wijn zoals een Merlot.

 

 

8. Bruschetta met tomaat en basilicum

Bruschetta is een Italiaanse klassieker die altijd in de smaak valt. Dit hapje is gemakkelijk te maken en zit propvol verse smaken.

 

Ingrediënten:

- 1 stokbrood

- 4 tomaten

- 1 teen knoflook

- Vers basilicum

- Olijfolie

- Zout en peper


Bereidingswijze:

1. Snijd het stokbrood in dunne plakjes.

2. Grill de plakjes kort in de oven tot ze knapperig zijn.

3. Wrijf een teen knoflook over het brood voor extra smaak.

4. Snijd de tomaten in blokjes en meng ze met gesneden basilicum, olijfolie, zout en peper.

5. Schep de tomatenmix op het geroosterde brood en serveer meteen.

 

Perfect bij een lichte, frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc. De combinatie van knapperig brood en frisse tomaten met basilicum maakt dit een onweerstaanbare snack.

 

 

9. Gehaktballetjes in tomatensaus

Deze sappige gehaktballetjes zijn zo lekker, die halen de borrel waarschijnlijk niet eens! Ze zijn vol van smaak en worden nog beter met een heerlijke tomatensaus.

Ingrediënten:

- 500 gram rundergehakt

- 1 ei

- 50 gram paneermeel

- 2 teentjes knoflook

- 1 ui

- Zout en peper

- 400 ml passata (tomatenpuree)

- Verse kruiden (peterselie en basilicum)

- Olijfolie


Bereidingswijze:

1. Meng het gehakt met ei, paneermeel, gehakte knoflook, fijngesneden ui, zout en peper.

2. Vorm kleine balletjes van het mengsel.

3. Verhit olijfolie in een pan en bak de balletjes rondom bruin.

4. Voeg de passata en verse kruiden toe en laat ca. 20 minuten sudderen.

De combinatie van sappig vlees en rijke tomatensaus is hemels. Een medium-bodied rode wijn zoals een Merlot complementeert de smaken uitstekend.

 

Of je nu een klassiek biertje, een (verfijnde) wijn, of misschien wel beiden kiest, met deze borrelhapjes zorg je voor een goede basis. Elk hapje heeft iets unieks te bieden, van de vertrouwde smaak van de bitterbal tot de friszure balans van een caprese spiesje. Met deze recepten ben je klaar om je gasten te verrassen en verwennen op je volgende borrel. Cheers!

 

Lees ook:

 

Limonades: fris, zomers en zelfgemaakt!
Zo stel je het perfecte kaasplankje samen
Maak je eigen limoncello