Deze 7 kruidenplantjes bloeien zelfs in de winter

Body & MindHome & Garden

Deze 7 kruidenplantjes bloeien zelfs in de winter

Een blaadje munt op je salade, wat verse basilicum door de pastasaus... Met wat verse kruiden geef je vaak net even die extra twitst aan een gerecht. Bovendien staan al die potjes met verse kruiden ook nog eens heel gezellig in de keuken.

En zelfs in de winter zijn er genoeg kruiden die je binnen kunt laten groeien.

Basilicum

Natuurlijk kun je een kant en klaar basilicumplantje in de supermarkt kopen. Maar nog leuker is om het plantje zelf te planten. En laat dat nou ook nog eens super makkelijk zijn. De zaadjes van een basilicumplantje groeien het beste bij een raam in zuidelijke richting. De basilicumplant houdt van warmte en (winter)zon.

Laurier

In plaats van zelf stekken, kun je een laurierplant kopen bij het tuincentrum. En heb je er een bemachtigd dan staat de laurier het liefst op een zonnig plekje, maar ook op een plekje staan met halfschaduw doet ‘ie het prima. Ook heeft de laurier erg veel dorst. Zorg er daarom voor dat de potgrond constant licht vochtig is. Let er wel op dat er geen laagje water onderin de pot blijft staan. Dat zorgt ervoor dat de wortels gaan rotten en dat wil je natuurlijk niet.

Bieslook

Is het groeiseizoen in de tuin ten einde? Graaf dan een bosje bieslook uit en plant deze opnieuw in een pot. De pot met plant kun je nog even buiten laten staan totdat de bladeren afvallen. Dat is het moment om de pot naar binnen te halen. Laat de plant klimatiseren op een koele plek, bijvoorbeeld in de kelder. Vervolgens kun je hem op een mooi plekje bij het raam neerzetten.

Oregano

De beste kans van slagen heeft de oreganoplant door een steeltje af te knippen van een oreganoplant in de buitenlucht. Plaats deze in een potje bij een raam in zuidelijke richting.

Peterselie

Om in de winter te genieten van een potje met peterselie kun je of zelf de zaadjes planten of je kunt aan het eind van het zomerseizoen een klompje uit de tuin halen. Peterselie houdt van zon, maar groeit ook gestaag bij een raam in oostelijke of westelijke richting.

Rozemarijn

Rozemarijn groeit beter van een stekje dan wanneer je de zaden zaait. Voordat je de rozemarijn plant, verwijder je de bladeren van het onderste gedeelte van het snijwerk (ongeveer 2 cm van het uiteinde van de stengel). Dit deel van de plant plant je in de pot. Zet de pot op een zonnige plek maar niet in direct zonlicht. Geef je plantje regelmatig water en houd ze op een warme plek totdat de wortels zich gevormd hebben. Dit duurt ongeveer drie weken. Naast dat rozemarijn natuurlijk een heerlijk kruid is in Italiaanse gerechten, het ruikt ook nog eens lekker. Met Rozemarijn heb je een natuurlijke luchtverfrisser in huis!

Wat is jouw favoriete keukenkruid?

Lees ook:

- Zelf een moestuin maken: tips voor beginners
- DIY Bloempot van leer
- Skinny tomaten basilicum soep