Help, een kwallenbeet! Wat te doen?
Heerlijk die zomer en dat mooie weer. Lekker genieten op het strand, af en toe een duik in zee… En hoewel je weet dat ze er zijn, blijft negeren de beste optie: kwallen! Tot die ene keer dat je tóch met een kwallenbeet of kwallensteek te maken krijgt. Een rode plek, nare jeuk en een stekende pijn.
Help! Wat nu?
Kwallen bijten niet
We noemen het dan wel een kwallenbeet, maar kwallen kunnen helemaal niet bijten. Ze steken. Officieel heet het dus een kwallensteek. De tentakels van een kwal bevatten netelcellen met gif. Als een kwal je aanraakt, springen deze cellen kapot en kan het gif dus in je huid komen.
Onschuldige Noordzeekwallen
Vooral bij oostenwind, als de wind van land waait, is de kans op kwallen in Nederland het grootst. Maar wees gerust: hoewel geen pretje, is een kwallenbeet van een kwal uit de Noordzee en Waddenzee over het algemeen onschuldig. De pijn, jeuk en zwelling die ze veroorzaken is vaak het eerste half uur het hevigst, maar wordt daarna snel minder. Ben je allergisch of heb je veel kwallenbeten? Dan kan wel je last krijgen van hevige klachten, als hoofdpijn, misselijkheid, ademhalingsproblemen en duizeligheid.
Wat te doen bij een kwallenbeet?
Ben je op een strand met een EHBO-post? Loop hier dan even langs, ze weten namelijk precies wat ze moeten doen. Geen EHBO-post in de buurt? Onderstaande kun je zelf doen tegen een kwallenbeet:
• Wrijf niet over de gestoken plek, hierdoor verspreid je het gif
• Probeer aanwezige netelcellen (tentakelresten) eerst voorzichtig weg te schrapen of weg te spoelen met zeewater. Doe dit niet met koud kraanwater of ander zoet water, dat verergert je klachten.
• Dompel vervolgens de plek onder in heet water. Zo heet als verdragen kan worden.
• Is er geen heet water voor handen: gebruik dan na het afspoelen met zeewater een hotpack of coldpack.
• Blijft het irriteren of jeuken? Gebruik dan een middel tegen insectenbeten of andere verkoelende middelen.
• Bij een ernstige allergische reactie: bel of laat 1-1-2 bellen.
Tropische kwallen
Een kwallenbeet van een tropische kwal kan heel anders uitpakken. Kwallen als de Irukandji en de Australische zeewesp, zijn zeer giftig en kunnen zelfs levensgevaarlijk zijn. Gelukkig leven ze voornamelijk in de Stille en Indische Oceaan. Bij sommige tropische kwallen werkt azijn heel goed, dit kan het gif neutraliseren en zelfs levensreddend zijn. Op veel Australische stranden ligt er dan ook standaard een fles azijn bij de strandafgang.
Helpt azijn dan ook bij “Nederlandse” kwallen? Nee, bij de meeste kwallen zou azijn de klachten juist verergeren. Beter dus om het bij heet water of zeewater te houden!
Lees ook:
- Jeukende muggenbulten: deze 10 huismiddeltjes helpen direct