Kruidentuin in je keuken

DIYHome & Garden

Kruidentuin in je keuken

Heb je altijd al een kruidentuin willen hebben in eigen keuken? Koken met verse tijm, peterselie of dille? Het is heel simpel! Of je nu weinig ruimte of geen direct zonlicht hebt, er is altijd een creatieve oplossing zodat je het hele jaar door kunt genieten van verse kruiden uit eigen keuken!

Je kruidentuin onderhouden

Kies de juiste bak

Gebruik een bak met goede afwatering. Zorg ervoor dat je potten met afvoer en schotels kiest. Let bij het water geven op dat je dit langzaam doet. Als je te snel water geeft, kan het water meteen uit de drainagegaten lopen voordat de grond de kans krijgt om het water op te nemen.

Kies een zonnige locatie

Hoe meer licht de kruidentuin krijgt, hoe beter de kruiden zullen groeien. Ook draagt de intensiteit van het licht bij aan de smaak van de kruiden. Het is dus van groot belang dat de kruiden voldoende licht krijgen.

Kruiden hebben 6-8 uur zonlicht per dag nodig. Je kunt ze dus het beste neerzetten in een zonnige vensterbank. Mochten de kruiden niet in de vensterbank passen kun je deze ook op een tafeltje zetten en deze direct voor het vensterbank plaatsen.

Heb je geen geschikt vensterbank of plek voor een tafel voor je vensterbank? Geen probleem! Koop dan bij een tuincentra een kweeklamp. Simpel toch?

Tip: draai je potten regelmatig een stukje om ervoor te zorgen dat de kruiden niet één kant op groeien.

Oogst op het goede moment

Wacht tot de plant volwassen is om de eerste keer te oogsten. Oogst nooit meer dan een derde van de plant tegelijk. Wacht daarna tot dat deel weer terug groeit voor je weer gaat oogsten. Verwijder alle bloemen die beginnen te groeien meteen. Daarmee behoud je de smaak het beste.

5 Kruiden die niet mogen ontbreken in jouw kruidentuin

1. Basilicum

Basilicum wordt vaak gebruikt in Italiaanse gerechten en is heerlijk om toe te voegen aan soepen en sauzen. Voeg basilicum aan het einde van het koken toe om zoveel mogelijk smaak te behouden.

Zorg tijdens het kweken dat de grond vochtig is en geef de plant de nacht voor je oogst water. Oogst de basilicum regelmatig, zo blijft ‘ie groeien en kun je er zo lang mogelijk van genieten.

Basilicum werd al gekweekt in de tijd van de farao's om culinaire en medicinale redenen. Bij de Grieken en Romeinen werd deze plant beschouwd als een versterker van lichaam en geest tijdens het vasten.

2. Munt

Ook zo’n fan van muntthee? Dan kan munt niet ontbreken in jouw kruidentuin. Munt is heel makkelijk om te oogsten. Pluk gewoon wat blaadjes af wanneer je deze nodig hebt! Laat de bloemen nooit bloeien en knip ze af zodra je ze ziet groeien.

3. Tijm

Voor de sterkste smaak oogst je de tijm net voor de bloei. Dit is als er bloemknopjes te zien zijn. Knip de bovenste 2/3 van elke scheut af. Maar let op! Snij niet in een houtachtig deel van de plant. Tip: gebruik je tijm voor marinades, groenten, pasta en pizza. Smullen maar!

4. Italiaanse peterselie

Vers gesneden Italiaanse peterselie geurt heerlijk en smaakt fris kruidig. Italiaanse peterselie staat ook wel bekend als platte peterselie en wordt onder andere gebruikt in soepen, sauzen en salades. Wist je al dat peterselie de behoefte aan zout vermindert? Nog een reden om dit kruid in jouw kruidentuin te kweken!

Wacht tot de peterselie drie stelen met bladeren heeft. Ze zijn dan namelijk volwassen genoeg om te oogsten. Als de peterselie nog niet uit drie delen bestaat, hebben ze nog wat meer tijd nodig om te groeien. Wanneer de peterselie uit drie stelen bestaat kunnen de bladeren aan de buitenkant worden geknipt.

5. Dille

Last but not least: dille. Dille wordt al eeuwen gebruikt in hartige maaltijden, maar is door de geschiedenis heen op talloze andere manieren gebruikt. Zo gebruikten de Oude Grieken het als medicijn tegen de hik en de zaden werden als slaapmiddel gebruikt in het Oude Egypte.

Het heeft de sterkste smaak net voordat de bloei plaatsvindt. Dit is als er net bloemknopjes te zien zijn. Het is het beste om alleen te oogsten wat je nodig hebt. Knip met een snoeischaar de stelen gelijk met de hoofdstam af, zodat de plant kan blijven groeien en je zo lang mogelijk van de kruiden kunt genieten.

Voeg de vers geoogste dille toe aan dipsauzen, soepen, visgerechten en kruidenboter en geniet van de verfijnde, anijsachtige smaak.

Waar te koop

Klaar om je eigen kruidentuin te maken? Verschillende tuincentra hebben een ruim aanbod aan kruidenzaden en kruidenplanten. Ook kun je hier meteen potgrond en potten kopen. Wel zo makkelijk! Geen tijd om langs het tuincentrum te gaan? Veel online shops verkopen ook kruidenzaden.

Volg deze tips en begin vandaag nog met je eigen kruidentuin in de keuken!

Ook leuk om te lezen

Deze 7 kruidenplantjes bloeien zelfs in de winter
Zelf een moestuin maken: tips voor beginners