Body & Mind
RIMPELTJES EN LIJNTJES IN JE GEZICHT; HOE KOM JE ER AAN EN HOE KOM JE ER AF?
dinsdag, 18 april 2023
Hoewel rimpels en lijntjes in je gezicht niets zijn om je voor te schamen en ze horen bij het ouder worden, zien veel vrouwen ze toch liever niet. Of in ieder geval minder. Gelukkig kun je een aantal dingen doen aan rimpels, als je ze al hebt en als je ze wilt voorkomen. Lees verder en ontdek wat je kunt doen om je gezicht gezond, stralend en rimpelvrij te houden!
Hoe ontstaan rimpels en lijnen
Je huid bevat (onder andere) elastine en collageen. Elastine zorgt er voor dat je huid rekbaar is, collageen houdt het weefsel van je huid bij elkaar. Naarmate je ouder wordt maakt je lichaam minder elastine en collageen aan. Dit begint voor de meeste mensen rond de 25 jaar. Ook neemt de hoeveelheid vocht in de huid af. Vocht is een soort natuurlijke 'vuller' in de huid. Dit alles zorgt er voor dat je huid 'losser' wordt en er vouwen ontstaan. Deze vouwen staan beter bekend als 'rimpels' en 'lijnen'.
Het is een natuurlijk proces dat iedereen, vrouw en man, doormaakt. Rimpels en lijnen in je gezicht zijn dan ook niets iets waarvoor je je hoeft te schamen. Iedereen krijgt ze. De één krijgt alleen vroeger of meer rimpels dan de ander. Dit kan genetisch bepaald zijn. Maar ook externe invloeden zoals roken, alcohol en zonlicht kunnen een steentje bijdragen aan de hoeveelheid en diepte van de rimpels en lijnen in je gezicht. Wil je liever geen (of minder diepe) rimpels en lijnen? Dan ga je de externe factoren te lijf!
Externe invloeden
Rimpels komen dus met de leeftijd, maar externe factoren versnellen of verergeren rimpels en lijnen. We noemen de meest belangrijke.
Roken zorgt er voor dat er een minder goede bloedtoevoer naar de huid in je gezicht ontstaat. Hierdoor droogt je huid sneller uit waardoor er eerder (diepere) rimpels ontstaan. Ook zorgt roken er voor dat collageen en elastine in de huid sneller afgebroken worden.
Regelmatig en veel alcohol drinken zorgt er ook voor dat je huid uitdroogt. En vocht heb je nu juist nodig als natuurlijke vuller van de huid. Zonder vocht ontstaan er sneller 'vouwen'.
Fronsen verdiept rimpels, vooral tussen je wenkbrauwen. Je fronst vaak (ongemerkt) als je lang naar een beeldscherm kijkt of wanneer er een felle zon aan de hemel staat. Kijk dus wat vaker weg van het beeldscherm, zet een zonnebril op bij felle zon en doe een paar keer per dag wat gezichtsontspannende oefeningen. Ook ga je fronsen als je eigenlijk een bril nodig hebt, bijvoorbeeld voor het lezen, maar deze niet gebruikt. Denk je dat je een bril nodig hebt? Ga naar een opticien. Je gaat er niet alleen hoofdpijn mee tegen, het doet ook wonderen in het tegengaan van rimpels.
Slaapgebrek is ook een grote boosdoener van rimpels. Tijdens de slaap herstelt je huid beter dan welke crème dan ook. Weinig slaap betekent dus dat je huid minder tijd heeft om te herstellen. Niet voor niets kennen we de term 'schoonheidsslaapje'. Zes tot acht uur slaap is een uitstekende en natuurlijke verzorging voor je gezicht.
Zonlicht, of beter gezegd UV licht, heeft ook een grote invloed op de conditie van je huid. Dat geldt ook voor de zonnebank. UV stralen dringen diep door in het onderhuidse weefsel en breken daar de collageen af. Een hoge factor zonnebrandcrème (minstens factor 30 maar liever nog 50) gebruiken, niet alleen in de zomer maar ook als de zon schijnt in de winter voorkomt dat UV stralen diep in de huid dringen.
Op tijd beginnen is het halve werk
Met het voorkomen van invloeden van externe factoren op de huid kun je niet vroeg genoeg beginnen. Matigen met alcohol, niet roken en je gezicht goed insmeren met een hogere beschermingsfactor (minimaal SPF 30) zijn eenvoudige maatregelen om te voorkomen dat je op jongere leeftijd rimpels krijgt. Daarnaast doen een goede huidverzorging en een gezonde levensstijl wonderen voor je huid. Liever geen of minder rimpeltjes en lijnen in je gezicht? Met deze tips ga je voor een gladdere, strakkere huid en een gezonde, natuurlijke uitstraling!
Reiniging
In de lucht zitten veel vervuilende deeltjes. Deze zetten zich vast in je poriën, waardoor deze verstoppen, wat huidveroudering weer in de hand werkt. Verwijder in de avond make-up, talg en vervuilende deeltjes met een goed en mild reinigingsmiddel en reinig je gezicht in de ochtend van het vuil dat je huid tijdens de herstelperiode in de nacht zelf naar boven heeft gebracht. Af en toe een milde scrub of een gezichtsmasker is ook heerlijk voor je huid. Een masker of scrub haalt niet alleen vuil van je huid, het helpt ook dode huidcellen te verwijderen en de vernieuwing van huidcellen te stimuleren. Wil jij jezelf echt eens verwennen? Ga dan voor een peeling naar een schoonheidsspecialiste! De schoonheidsspecialiste kan je ook adviseren over huidverzorging aan de hand van jouw huidtype.
Crème
Je huid kan wel wat extra voeding gebruiken. Een hydraterende crème is daarom een must. Deze crèmes vullen de hoeveelheid vocht in je huid aan, waardoor rimpels en lijnen minder diep worden. Bovendien wordt je huid er vaak soepeler en zachter van. Er bestaan speciale crèmes die je gebruikt rond de ogen, waar je huid nog wat gevoeliger is dan in de rest van je gezicht.
Voeding
Schoonheid komt van binnenuit! Je huid van binnen uit voeden is net zo belangrijk als de verzorging van de buitenkant. Zalm en andere vette vis, avocado, zoete aardappelen, wortelen en olijfolie zijn voedingsmiddelen met goede vetten die zorgen voor een stralende huid. Vitamine C helpt fijne lijntjes en rimpeltjes voorkomen, dus citrusvruchten, aardbeien en spinazie mogen vaak op het menu staan. In tomaten zit veel lycopeen, dat de huid beschermt tegen UV-schade. En Griekse yoghurt heeft een hoog proteïne gehalte, wat je huid gladder maakt. Daarnaast zit er probiotica in, dat helpt bij het voorkomen van rimpels. En misschien nog wel het meest belangrijk: drink voldoende water! Voldoende water zorgt er voor dat je lichaam niet uitdroogt en dus ook je huid voldoende vocht heeft en stevig blijft.
Beweging
Bewegen zorgt er voor dat je bloed en zuurstof sneller door je lichaam worden getransporteerd. Dat betekent niet alleen dat er meer voeding naar je huid gaat, maar ook dat afvalstoffen sneller afgevoerd worden. Voldoende beweging is dus niet alleen goed voor je algehele gezondheid, het is ook nog eens goed voor je huid.
Ontvang de leukste info & tips rechtstreeks in je mailbox!