Vlekken verwijderen
Tips en trucs om vlekken uit kleding te verwijderen
Body & Mind

Tips en trucs om vlekken uit kleding te verwijderen

Wat hebben gras, koffie, rode wijn, bloed, frisdrank, deodorant en tomatensaus met elkaar gemeen? Ze zijn berucht om de hardnekkige vlekken die ze kunnen achterlaten op je favoriete kledingstukken. Iedereen heeft wel eens de frustratie ervaren van een nieuwe spijkerbroek of een geliefde trui die verpest lijkt door onverwachts morsen. Het verwijderen van deze vlekken is vaak niet zo eenvoudig als het lijkt; sommige vlekken vereisen specifieke behandelingen om volledig te verdwijnen. Gelukkig zijn er talloze methoden beschikbaar, variërend van professionele schoonmaakproducten tot eenvoudige huismiddeltjes die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan. Met het juiste middel en wat geduld is bijna elke vlek te bestrijden, waardoor jouw kleding weer fris en vlekvrij wordt.

 

Op internet vind je een wereld aan oplossingen als het aankomt op het verwijderen van vlekken. Of het nu gaat om eeuwenoude remedies of gloednieuwe vondsten, wij hebben de beste methodes voor de meest voorkomende vlekken voor je op een rijtje gezet. Maar voordat we aan de slag gaan, hier eerst een paar gouden regels:

  • Geen uitstel: Behandel die vlek zo snel mogelijk. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt.
  • Vlekkengids bij de hand: Houd een handig overzicht van veelvoorkomende vlekken en hun oplossingen paraat, bijvoorbeeld als printje aan de binnenkant van een keukenkastje, opgeslagen op je telefoon of als bookmark op je computer. Zo hoef je niet te zoeken terwijl de vlek verder intrekt.
  • Niet wrijven, maar deppen: Wrijven verspreidt en verergert de vlek, deppen is de sleutel tot succes.
  • Werk van buiten naar binnen: Zo voorkom je dat de vlek zich verder uitbreidt.
  • Geduld is een schone zaak: Schrik niet als een vlek niet meteen weg is. Sommige vlekken vragen om meerdere behandelingen of een nachtje weken voordat ze in de wasmachine kunnen.

     

Deze handige tips en trucs zijn speciaal bedoeld voor katoenen kleding. Houd er rekening mee dat wol en andere delicate stoffen een zachtere, meer voorzichtige behandeling nodig hebben. Dus als je je wasgoed perfect wilt verzorgen en die stralende look wilt behouden, let dan goed op welke stof je in handen hebt en pas je aanpak hierop aan. Zo blijft jouw garderobe altijd in topconditie!

 

Rode wijn
Oeps, wijn gemorst? Geen paniek! Dep snel met een schone, vochtige doek – wrijven maakt het erger. Strooi dan een ruime laag zout over de vlek en laat dat even zijn werk doen. Het zout zuigt de wijn op als een pro. Daarna het zout wegvegen of uitschudden en kokend water erover gieten. Hup, zo de wasmachine in op een heet en intensief programma. Adieu, wijnvlek!

Bloed
Heel belangrijk: start met koud water om de vlek uit te spoelen. Flink zout eroverheen en even geduld, zodat het zout het bloed kan absorberen. Spoel dan na met kokend water. Nog niet schoon? Geen probleem, de wasmachine doet de rest. Tip: bloedvlekken gaan ook goed weg met een sodabadje. Laat het kledingstuk een paar uur weken in water met twee eetlepels soda en spoel uit. Zit de vlek er nog? Direct de wasmachine in!

Gras
Schrob de vlek stevig met een (harde) borstel en groene zeep. Eventueel kun je het kledingstuk nog een paar uur laten weken in water met een beetje groene zeep. Daarna doe je het kledingstuk in de wasmachine, die je laat draaien op een normaal wasprogramma. 

Zweet
Gele vlekken onder de armen van je kleding? Doe het kledingstuk in een emmer koud water en giet daar een flinke scheut witte schoonmaakazijn bij. Een paar uur laten trekken en daarna de wasmachine in op een normaal programma. Is het een hardnekkige vlek? Laat hem dan eerst weken in de azijn, doe soda op de vlek en borstel dat in met een tandenborstel. Een paar uur laten trekken en dan de wasmachine in.

Koffie
Koffievlekken behandel je met zout. Strooi een flinke hoeveelheid zout op de vlek en laat het een paar minuten staan zodat het zout de koffie kan absorberen. Veeg het zout weg en spoel het kledingstuk uit met water. Daarna mag het de wasmachine in op een normaal programma. In plaats van zout kun je ook baking soda gebruiken. Geen soda of zout bij de hand? Dan kun je de vlek ook deppen met een schone doek met wat ontsmettingsalcohol, daarna gaat het kledingstuk de wasmachine in.

Tomatensaus
Verwijder eerst overtollige saus met een doekje of lepel en smeer dan afwasmiddel op de vlek. Heb je geen afwasmiddel? Citroen- of limoensap werkt ook. Maar pas op, hoe langer de vlek intrekt, hoe moeilijker hij te verwijderen is. Keer het kledingstuk binnenstebuiten en spoel het uit met lauw of koud water. Heet water kan er voor zorgen dat vlek juist intrekt. Daarna was je het kledingstuk op een normaal wasprogramma.

Vet
Smeer een beetje afwasmiddel op de vlek. Heb je geen afwasmiddel, dan kun je ook een schijfje citroen of citroensap gebruiken. Zit de vlek er al een tijdje? Dep dan eerst met een beetje wasbenzine. Is het een verse vlek? Strooi er dan eerst talkpoeder op. Dit absorbeert (een deel van het) vet. Spoel het kledingstuk vooral niet uit met heet water! Daardoor hecht het vet juist beter aan de kleding. Na de behandeling doe je het kledingstuk in de wasmachine en was je het op een normaal programma.

Wil je altijd klaar zijn voor onverwachte ongelukjes? Zorg dan dat je deze handige items in huis hebt om de meest voorkomende vlekken aan te pakken.

  • Zout
  • Azijn
  • Groene zeep
  • Baking soda
  • Citroen(sap)
  • Afwasmiddel
  • Wasmiddel
  • Harde borstel
  • Zachte borstel
  • Tandenborstel

Als je vlekken uit je kleding wilt halen, kun je natuurlijk altijd kant-en-klare producten scoren bij de supermarkt of drogist. Het voordeel? Ze werken als een speer! Maar, deze schoonmaakhelden bevatten chemicaliën. Minder geschikt als je een groenere levensstijl nastreeft. Er zijn genoeg natuurlijke alternatieven die je kunt proberen voordat je voor kant-en-klare producten kiest.

 

 

Lees ook: