train je bekkenbodem

Body & Mind

Train je bekkenbodem

Na het krijgen van kinderen is voor sommige vrouwen de bekkenbodem niet meer wat het geweest is. Maar ook stress of de leeftijd kunnen een rol spelen bij een verzwakte bekkenbodem. Symptomen zijn onder andere incontinentie (ongewenst urineverlies), lage rugpijn, minder gevoel of zelfs pijn tijdens seks en zwakkere orgasmes. Door de spieren van je bekkenbodem te trainen kunnen deze klachten aanzienlijk verminderd worden of zelf helemaal verdwijnen.

Thuis trainen met hulpmiddelen
Het gebruik van hulpmiddelen bij het trainen van je bekkenbodemspieren is prettig omdat je dan zeker weet dat je het goed doet. Het meest bekende hulpmiddel zijn de zogenoemde Ben Wa Balls. Ook bekend als kegelballetjes of vaginale balletjes. Ze zijn er gemaakt van metaal of van siliconen, in verschillende kleuren, vormen en maten. Je brengt de balletjes vaginaal in en door het aanspannen van je bekkenbodemspieren houd je de balletjes binnen. Gebruikers geven aan dat deze oefening binnen 4 weken verschil maakt, waarbij de partners ook het verschil merken / voelen. Vrouwen ervaren minder pijn en meer plezier tijdens de seks, hebben minder drang om te plassen en kunnen deze ook beter en langer ophouden.

Er zijn ook bekkenbodemtrainers die hulp bieden door de combinatie van een kegel (of bal) met een app. Bijvoorbeeld Perifit: je brengt de kegel in, verbindt de kegel via bluetooth met je telefoon en via de app volg je verschillende trainingen. De trainingen zijn ontworpen als leuke games, waardoor je al snel langer aan het trainen bent dan je voor ogen had. Ook kun je via de app statistieken bijhouden en je voortgang meten. Er zijn verschillende apps, met bijhorende hulpmiddelen, op de markt. De aanschaf kan een grote stap zijn, maar het is een investering waarmee je in meerdere opzichten een betere kwaliteit van leven krijgt. In de reviews schrijven veel vrouwen dat ze dit 10 jaar eerder hadden moeten doen.

Thuis trainen zonder hulpmiddelen
Er zijn ook oplossingen voor een verzwakte bekkenbodem zonder (inwendige) hulpmiddelen. Specifieke en laagdrempelige oefeningen kunnen het verschil maken. Op Youtube kun je diverse oefeningen vinden voor beginners en gevorderden. Deze oefeningen zijn los uit te voeren of je kunt ze toevoegen aan je bestaande work-out routine. Deze oefeningen zijn niet alleen bevorderlijk voor een sterke bekkenbodem, je traint ook meteen je onderrug wat klachten helpt verminderen. In veel recensies geven mensen aan dat met deze oefeningen na ongeveer 6 weken van hun klachten zijn afgenomen of zelfs zijn verdwenen.

De belangrijkste tip die we kunnen geven: blijf consistent, maak er een routine of gewoonte van en denk aan het resultaat! Of je nu met of zonder hulpmiddelen traint. Door dagelijks 10 minuten een paar oefeningen te doen, boek je al resultaat. Daarnaast is het belangrijk om tijdens de oefeningen goed op je ademhaling te letten. Daardoor word je bewust van het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren.

Bekkenbodemspieren in vorm houden
Om je bekkenbodemspieren in vorm te houden, en om te voorkomen dat de klachten terugkomen, hoef je niet perse door te gaan met specifieke oefeningen. Yoga, pilates of wervelkolom-gymnastiek zijn geschikte activiteiten om de kwaliteit van je getrainde bekkenbodemspieren op peil te houden.