wat doe je tegen die gele blaadjes aan je kamerplanten

Home & Garden

Wat doe je tegen die gele blaadjes aan je kamerplanten?

Waar we buiten gewend zijn aan gele bladeren en kale bomen, willen we dat onze planten binnen gewoon mooi groen blijven. Maar wat nou als er toch gele blaadjes verschijnen? Zijn we gelijk slechte plantenouders of gaat de natuur gewoon z’n gang?

Voor sommige planten is het heel normaal dat de oudste bladeren afsterven als er een nieuw blad ontstaat. Het is onderdeel van de natuurlijke groei van veel planten. Als je dus nieuwe bladeren ziet verschijnen, terwijl er een enkel blad afsterft, is een geel blad dus niet meteen een reden tot paniek. Worden er heel veel bladeren tegelijk geel, dan wordt het wel zaak te kijken wat er aan de hand is.

Te veel water? Vaak ligt het probleem bij het water geven; geel blad is regelmatig een teken van te veel water. Vooral als er gele vlekken op het blad ontstaan. Check in dit geval ook wat dieper in de pot om te kijken of de aarde misschien nog te vochtig is. Wacht met water geven totdat de aarde weer wat droger is, of vervang de potgrond als je er achter komt dat je de aarde per ongeluk doorweekt hebt.

Te weinig licht? Ga na of je plant voldoende licht krijgt. Een plant kan bladeren gaan afstoten als hij te donker staat, omdat het teveel energie kost om ze te onderhouden. Vaak worden ze dan eerst geel van kleur, maar in extreme gevallen kan een gezond blad ook opeens afvallen bij te weinig licht.

Te veel of te weinig voedingsstoffen? Een teveel aan voedingsstoffen kan ook een reden zijn van geel blad. In de herfst en de winter hebben planten geen extra voeding nodig, want ze groeien aanzienlijk minder vanwege het minder beschikbare licht. Een teveel aan voedingsstoffen kan de wortels beschadigen en dus geel blad veroorzaken. Maar als je nooit plantenvoeding geeft, kan het zijn dat er juist te weinig voeding in de grond zit. Daardoor kunnen de bladeren van je plant ook verkleuren. In beide gevallen verkleurt het hele blad, en zijn het niet alleen gele vlekken die ontstaan.

Andere redenen: Kom je er nog steeds niet uit? Check dan of je plant niet teveel temperatuurwisselingen te verduren krijgt, bewoond wordt door ongewenste insecten of op de tocht staat. Verplaats je plant ook niet te veel, dat kan stressvol voor je plant zijn. Als een plant eenmaal aan zijn plek gewend is, is het beter deze hier te laten staan.

Heb je een geel blad gespot, ga na of het een natuurlijk proces is van de plant of dat je even beter moet kijken wat je voor je plant kan betekenen. Een enkel geel blad is dus zeker geen reden tot paniek, vooral niet als het een oud blad is. Het gele blad wordt niet meer groen, dus voel je niet bezwaard om de schaar erbij te pakken en lelijke bladeren weg te knippen.

Op de Huishoudbeurs geeft Plantendokter Mama Botanica alle tips & tricks. Aan de hand van jouw vraag en foto’s van jouw kamerplant(en) krijg je gratis persoonlijke verzorgingstips voor je kamerplanten. Iris is online als plantenblogger bekend als Mama Botanica en auteur van het boek ‘Stek Je Plant’.

Dus ben je benieuwd hoe je je Sanseveria het beste kunt verzorgen, waar in huis je varen het beste groeit, of waar jouw Monstera gelukkig van word? Bezoek dan de Plantendokter op zondag 23 februari of zondag 1 maart van 12.00 – 16.00 uur in hal 13

Lees ook:

- Zo houd je je planten gelukkig in de winter
- Deze 7 kruidenplantjes bloeien zelfs in de winter
- 6 planten met een gunstig effect op je humeur