Zo gezond is thee!
Thee drinken is goed voor je gezondheid. Er wordt zelfs door deskundigen geadviseerd om drie koppen thee per dag te drinken. Met name groene en zwarte thee hebben bewezen positieve effecten, zoals het verkleinen van de kans op een beroerte en het verlagen de bloeddruk.
Thee heeft een positief effect op de gezondheid
In thee zit cafeïne, wat theïne wordt genoemd, maar het is dezelfde stof. In een gemiddelde kop thee zit ongeveer 30 mg theïne, terwijl in koffie maar liefst 85 mg cafeïne zit. Het advies is om niet meer dan 400 mg cafeïne/theïne per dag binnen te krijgen. Van thee kun je dus meer drinken dan van koffie.
Aan je gezondheid werken door (meer) thee te drinken? Ontdek de geschiedenis, de bereidingswijzen en soorten thee. Er is altijd een thee die bij je past!
Een reis door de tijd
Na water is thee de meest gedronken drank ter wereld. Elke dag worden miljarden kopjes thee gedronken. De oorsprong van thee is omgeven door mythen en legenden. De geschiedenis van thee is al net zo rijk als de smaak.
De vroegste verwijzingen naar het drinken van thee komen uit China, waar volgens de overlevering een blad in water viel dat werd gekookt voor keizer Shen Nung en hij vond de smaak verfrissend. Hij wist niet dat hij net het eerste kopje thee had uitgevonden. Later brachten Japanse geleerden die China bezochten theezaden mee terug naar Japan. De Japanners werden verliefd op het drankje en verwelkomden het onmiddellijk in hun cultuur, en creëerden uiteindelijk de nu beroemde Japanse theeceremonies.
In Europa waren het de Portugezen die voor het eerst de geneugten van thee ontdekten - nadat missionarissen en kooplieden die in Azië woonden, thee mee naar huis namen als een geschenk. Toch waren het de Nederlanders die de commerciële potentie van dit opmerkelijke blad zagen. Zelfs dan zou het ongelooflijk duur blijven en gedurende vele jaren zouden alleen de hoogste leden van de samenleving zich zo'n delicatesse kunnen veroorloven.
Soorten en bereiding
Alle thee is afkomstig van de Camellia sinensis, de officiële naam van de theestruik. Thee wordt ingedeeld naar land van herkomst of soms naar regio zoals Darjeeling en Assam.
Hoe thee wordt bereid is alles bepalend voor de smaak, met name de temperatuur van het water. Als het water te heet is, verbranden de blaadjes en geven ze een bittere smaak af. We kunnen zes verschillende soorten thee onderscheiden die elk hun eigen manier van bereiden hebben om tot het lekkerste resultaat te komen.
- Witte thee
- Gele thee
- Groene thee
- Zwarte thee
- Oolong
- Pu Ehr
Rooibos en kruiden melanges zijn niet afkomstig van de Camelia Sinensis en mogen dus eigenlijk helemaal geen thee worden genoemd. De juiste benaming voor deze mengsels is infusie.
Witte thee
Witte thee is de meest pure vorm van thee en wordt gemaakt van zorgvuldig met de hand geplukte jonge blaadjes. Deze hebben vaak een zilver-wit laagje, dat bij het drogen nog duidelijker zichtbaar wordt. Na het plukken worden de blaadjes licht gerold en daarna gedroogd. Witte thee heeft een subtiele smaak met zoete en bloemige smaken. Om de subtiele smaak het best tot zijn recht te laten komen, kun je witte thee het beste bereiden met water van 80°C.
Gele thee
Gele thee komt maar zeer weinig voor omdat het in kleine hoeveelheden worst gemaakt. Hoe het wordt gemaakt, lijkt op de manier hoe groene thee wordt gemaakt, maar met een extra handeling. De thee wordt onder een vochtige doek op de droogoven te drogen gelegd bij een temperatuur van 40°C tot 60°C. De smaak van gele thee ligt tussen witte en groene thee in. Gele thee kan het beste bereid worden met water van 80°C tot 85°C.
Groene thee
Bij het maken van groene thee worden de blaadjes zo snel mogelijk geconserveerd, om te voorkomen dat er oxidatie plaatsvindt. Oxidatie is de reactie van iets op zuurstof en is van invloed op de smaak. Om oxidatie te stoppen wordt de thee verhit of gestoomd. Geroosterde groene thee kan zoet, bitterzoet, bloemig of fruitig smaken. Gestoomde groene thee smaakt naar groene groente en zeewier. Groene thee komt het best tot zijn recht wanneer het bereid wordt met water van 70°C tot 80°C.
Zwarte thee
Deze thee is volledig geoxideerd. Door de reactie met zuurstof kleurt het blad bruin of zwart en zorgt voor de smaak. Om de oxidatie te bespoedigen worden de blaadjes na het plukken gekneusd of versneden. Daarna wordt de thee gerold en gedroogd. Zwarte thee is vaak sterker van smaak en afhankelijk van het land van herkomst en de wijze van bereiden. Smaken die je in zwarte thee kunt proeven zijn cacao, citrus, kaneel en karamel. Zwarte thee wordt meestal met kokend water bereid.
Oolong thee
Oolong is voor velen een onbekende theesoort. Het is van oorsprong een Chinese theesoort die qua smaak tussen groene en zwarte thee ligt. Gedroogde oolong blaadjes zijn te herkennen als losse of opgerolde groene bolletjes (minst geoxideerd) of een zwarte draadachtige vorm (meest geoxideerd). De smaak loopt uiteen van fris, bloemig en fruitig tot kruidig en zoet. Oolongs smaken het beste als je de thee bereid met kokend water.
Pu Ehr thee
Pu Ehr thee wordt, na de laatste droging, in een donkere vochtige ruimte gelegd om te rijpen. Variërend van enkele maanden tot een aantal jaren. Het gistingsproces dat hierbij ontstaat, geeft de thee zijn unieke smaak. Dit is echt een thee voor de geoefende theedrinkers. Smaken als cacao, espresso en rozijnen kun je erin herkennen. De smaak komt het beste tot zijn recht als je water gebruikt dat net van de kook af is, ongeveer rond de 90°C.
Keuzehulp!
Zie je door de theeblaadjes het bos niet meer? Geen paniek 😊 Beantwoord de vragen van de theetest en ontdek de thee die bij jou past. Op je gezondheid!
Ook leuk om te lezen
- 5 tips wat je kunt doen met gebruikte theezakjes- Recept gemberthee met sinaasappel (plus 3 voordelen)