Zomer en winterslaap

Body & Mind

Zomer en winterslaap

Beren houden toch een winterslaap? Niet echt, ondanks dat beren een vijf maandelijkse winterrust plannen gedurende de periode oktober tot maart. Tijdens die rustperiode baart de berin jongen. De baby beertjes lopen rond en spelen waarbij de moeder berin rustig verder slaapt.

Winter

Komt het door de temperatuur of aan het gebrek aan licht dat we anders slapen in de winter. In de wintermaanden voelen veel mensen zich vermoeider dan tijdens de lange zomerdagen. Dit komt door het gebrek aan licht. Door de korte dagen zie je op werkdagen vaak weinig zonlicht. Ook de temperatuur speelt een rol. Het lichaam moet meer energie hebben om het lichaam op temperatuur te houden. Het gebrek aan vitamine D kan ook een rol spelen. Gemiddeld slapen we ook een half uur langer in vergelijking met de zomerperiode.

Zomer

Zomerslaap wordt aestivatie genoemd, naar het Latijnse woord aestas voor zomer. Het is eigenlijk een slaap om de droogte en warmte te overleven. Onder andere slakken, bepaalde eekhoorns en vissen houden een zomerslaap. De Afrikaanse reuzenslak beschermt zichzelf door slijm af te stoten om zich zodoende te beschermen tegen de extreme hitte. De eekhoorn dekt zijn hol af met aarde. De woestijnschildpad houdt een gecombineerde zomer-winterslaap.

Dekbed

Met dekbedden hebben ze daar een oplossing voor; het vier seizoendekbed. White cloudz legt uit dat het vier seizoenen dekbed bestaat uit twee losse dekbedden. Het ene dekbed heeft de warmteklasse ‘voor-/najaar’, het andere dekbed valt in klasse ‘zomer’. Zodra het echt kouder wordt en de klasse ‘voor-/najaar’ niet meer voldoet, vormen de drie dekbedden gezamenlijk het winterdekbed.

Biologische klok

Ook over de nadelen van zomer- en wintertijd wordt veel gespeculeerd. Slaapdeskundigen zijn het in elk geval eens dat de wijziging van de tijd de menselijke biologische klok in de war schopt. Vooral ouderen, hartpatiënten en mensen met slaapproblemen zouden hier last van ondervinden.

Zomer- en wintertijd werd in Nederland ingevoerd met het doel energie te besparen. Alle EU-lidstaten hebben in dezelfde periode zomer tijd: van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. Nederlanders hebben een voorkeur om het hele jaar de wintertijd aan te houden. Dat blijkt volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken uit een peiling onder 1.800 mensen. Van hen gaf 41 procent aan een vaste wintertijd te willen, terwijl 27 procent het liefst het hele jaar zomertijd wil.